De C is van costumière

Zo’n mooi woord, costumière. Wat is het eigenlijk? Het betekent letterlijk ‘kostuumnaaister’.
Iemand, een vrouw, die kostuums kan maken. Tegenwoordig wordt het breder gezien, namelijk iemand die zowel kleding kan maken als de patronen op maat die nodig zijn om kleding te kunnen maken.
Ook bestaan er costumièrs: mannen die kleding en patronen kunnen maken. Voor iemand die kleding kan maken én patroon kan tekenen worden wel meer namen gebruikt: coupeur of coupeuse, kleermaker, tailor (ja in het Engels dus).
Bij Ella Marie Naailes & Academy maken we onderscheid tussen de costumièreopleiding en de coupeuseopleiding. In de costumièreopleiding begin je bij de basis van het patroontekenen: je gaat met behulp van een maattabel waar alle lichaamsmaten in staan die je hebt gemeten op het lichaam een technische werktekening maken: een patroon. Met dit patroon, wat je op de stof spelt, kun je het kledingstuk maken. Je begint bij een rok en dit breidt zich uit naar alle soorten kledingstukken.
Pas als je de 4 modules die erbij horen hebt afgerond met een positief examen mag je jezelf officieel costumière noemen én kun je een stap verder in de coupeuseopleiding. Hier ga je ingewikkeldere constructies tekenen. Haal je hier ook je examen dan ben je officieel coupeuse en kun je in principe alles maken, ook in opdracht voor anderen.

Vroeger waren er veel coupeurs en coupeuses die het ambacht verstonden. Met de opkomst van de goedkope fast-fashion is het langzaam verdwenen. Het goed nieuws is dat met de verduurzaming én de behoeft van zowat iedereen om te onthaasten, steeds meer mensen weer de stap zetten naar het leren werken met de handen. Het brengt veel meer dan alleen perfect passende kleding: rust, voldoening en een heerlijke flow om maar eens een paar dingen te noemen. Zijn we aan toe.