naai effect

Het kalmerende effect van naaien

Vandaag kreeg ik van mijn nichtje uit Vietnam een mooi artikel toegestuurd uit de Guardian. Het gaat over de helende en kalmerende werking die het werken met naald en draad of naaimachine heeft op het rusteloze brein.

Ik zéi het toch. Dat is het dus hè, die kalmerende werking die zo verslavend is. Die flow die je ervaart als je aan het werk gaat met stoffen en naaimachine. Het geluk wat je ervaart als er iets moois uit je handen komt, ongeachte of het perfect gemaakt is of niet.
De helende werking die er vanuit gaat.

Toen ik het artikel las (ik geef je zo de link) realiseerde ik me ineens dat ik het rouwproces na het overlijden van mijn moeder (tevens mijn inspirator en leraar) volledig heb doorlopen met behulp van de erfenis aan mooie stoffen waarmee ik als kind al vertrouwd was geraakt. Die onlosmakelijk met mijn jeugd verbonden is, en vooral met de band die ik had met mijn moeder. De liefde die we deelden voor stoffen en naaimachine. De wetenschap dat die stoffen veilig in mijn lappenkast lagen heeft me zoveel rust gebracht. En het gevoel dat ze er altijd nog was, gewoon om mij heen. Terwijl ik wachtte op De Grote Klap deed onze gezamenlijke stoffen-en-naaimachine-liefde het werk. Die Klap kwam dus ook niet. Ze was namelijk helemaal niet vertrokken. Hoe bijzonder en bizar ik dit altijd heb gevonden, ik kon het met geen mogelijkheid negeren of ontkennen. Hulp bij rouw uit onverwachte hoek.

Nog steeds heb ik lappen stof van vóór de 2e wereldoorlog in mijn lappenkast. En een doos vol met restjes, zowel van mijn eigen kleding als van die van mijn moeder. Elk stukje stof een eigen verhaal, herinneringen. Nu de jaren ook hun werk hebben gedaan, merk ik dat de heftigheid van mijn verbinding met de stoffen veel milder is geworden. Echter, hij is er nog steeds en heeft zelfs een stevig fundament onder mijn huidige werk als naailesjuf gelegd. Niet als voortdurend gevoel van verlies, integendeel. Het fundament blijkt de basis voor het rotsvaste vertrouwen dat ik heb in het naaien en met mijn handen werken. Dat het een zegen is voor een denkhoofd.

Dit is de link naar het betreffende artikel, je kunt de pagina vertalen.

The calming effects of sewing can help people express and heal themselves